Elche har har to severdigheter på UNESCOs verdensarvliste

Elche syd for Alicante, kjent som Palmebyen. Spaniaboligen

Elche (på valensiansk Elx), som ligger rett syd for Alicante, er mest kjent som Palmebyen. Den frodige palmeparken er på 13000 m2, og den vakre botaniske parken rommer 33 forskjellige palmetyper, totalt er det rundt 1000 palmer. Elche har to ting på UNESCOs verdensarvliste, Palmeruten er den ene og den andre er det religiøse skuespillet Misteri dElx. I august hvert år siden middelalderen, har man i Elche vist dette religiøse teaterstykket Misteri dElx i byens katedral, som er en gjengivelse av jomfru Marias himmelfart. I følge legenden skal det i år 1266 ha drevet i land en ark på en strand i Elche. Inne i den var det et helgenbilde av Jomfru Maria og en bok man kaller «Consueta», som inneholdt manuskriptet for skuespillet man fremfører i Elche.

Katedralen i Elche – kirke i barokkstil fra 1600 tallet

Katedralen i Elche, Basilica de Santa Maria, er en flott kirke fra 1600 tallet. Den er bygd i barokkstil i gyllen stein og bærer et tårn og to lyseblå kupler. Fra toppen av kirken får du en god utsikt over Elches mange vakre broer, palmeruten og Palacio de Altamira som nå er et arkeologisk museum. Er du på Costa Blanca i august så må du prøve å få med deg teaterstykket ”Misteri d`Elx” som fremføres hvert år i denne flotte katedralen.

La Dama de Elche – den mest bevarte levning fra iberernes kultur

Det første du ser når du kommer inn i palmeparken er en kopi av den berømte skulpturen La Dama de Elche. I 1897 fant arkeologer en statue som forestiller en kvinne. Kvinnen bærer sitt hår på et mesterlig vis, med store formasjoner på hver side av hodet. Pussig nok bærer Hopi-indianernes jomfruer i Arizona, USA samme hodepryd. La dama de Elche er den mest bevarte levning fra iberernes kultur. Statuen finnes i dag på arkeologisk riksmuseum i Madrid. Figuren er ca. 2 500 år gammel. Rundt om i butikker kan en kjøpe små kopier av denne berømtheten som byens innbyggere er så stolt av.

Gå ikke glipp av de arabiske badene

Arabisk bad- Banys Arabs som ligger i kjelleren til La Merced-klosteret, er et de få eksemplene på islamsk arkitektur som er bevart i regionen. Det er flere arabiske bad i Elche, med dette er det eneste som er blitt restaurert. Det mauriske badet i Elche som er fra det 12. århundre, er et av de få badene som fortsatt er bevart. At det fantes et bad i en by, var et tegn på økonomisk velstand. Badene hadde en viktig funksjon i den muslimske verden. I følge Koranen er det obligatorisk med en rengjøring av kroppen før bønnen.

Elche er et paradis om du er på jakt etter sko

Den pulserende og moderne delen av Elche finner man både i den levende og moderniserte gamle bydelen mellom elven Vinalopó og palmeskogen, samt litt utenfor i den nye delen av byen. For dem som er på jakt etter sko så er Elche paradis. Elche har fire innendørsmarkeder, men de er først og fremst kjent for sin lange industri-tradisjon for å lage sko. De som ferierer i Alicante provinsen passer på å ta en tur innom Elche kun for å kjøpe med seg flere par med skog siden utvalget er spesielt og prisen en god. I den indre byen ligger det en rekke flotte forretninger innen stort sett alle bransjer. Gaten Carrer Vicente Blasca Ibáñez er en typisk forretningsgate i den nye bydelen med pulserende liv og trafikk. Her er det blant annet flere flotte moteforretninger.

Har du bolig, eller skal på ferie i Costa Blanca, så anbefaler vi i Spaniaboligen et dagsbesøk til Elche (Elx)!

Les også om byens La Liga lag Elche FC

Les mer om Elche her

Kan være at du også liker dette ...