El Toro – et symbol på nasjonal identitet

El Toro nasjonale symbolet

Hvis du har kjørt mye rundt på Spanske veier så har du sikkert lagt merke til den svarte 14 meter høye og 50 tonn tunge oksen som spanjolene kaller El Toro. For mange så er denne metallskulpturen selve symbolet på Spania. El Tore symbolet finner du også som suvenirer i mange forskjellige former, noen bruker også oksen som et merke på spanskregistrerte biler.

Historien begynner i 1956.  Den britisk eide bodegaen Osborne ville markedsføre sin Brandy Veterano. På den tiden var det nokså tett med reklameplakater langs spanske veier, så Osborne ville ha noe som kunne vekke oppsikt, noe som var litt annerledes. Resultatet ble El Toro, oksen, saget ut av kryssfinér. I 1961 ble tre-oksene erstattet med metall-okser for å tåle vær og vind. Arbeidet ble gitt til smeden Félix Tejada som hadde et lite verksted i El Puerto de Santa Maria.

En lovendring om størrelsen på reklameplakater tillot i 1962 en høyde på 14 meter. Disse oksene ble stående i over 20 år, før de holdt på å forsvinne. En ny lov i 1988 fastslo at reklameplakater skulle bort fordi de distraherte bilførere. Myndighetene ville hindre at bilførere blir distrahert av reklameplakater når man kjører bil. Osborne malte derfor over bokstavene og oksene ble sorte – uten teksten Veterano.

En ny lov i 1994 forlangte imidlertid at de sorte oksene skulle bort fra landskapet. Men da ble det bråk i form av underskriftskampanjer og brev til det offentlige med bønner om benådning for oksene. Mange engasjerte seg og protestene kom fra politikere, kunstnere og tyrefektere, protestskriv kom det også fra organisasjoner og enkeltpersoner. El Toro var blitt et symbol på nasjonal identitet.

I 1997 omgjorde Junta de Andalucia vedtaket, og oksen fikk status som «Obra de arte» – kunstverk. Og ble garantert beskyttelse og vedlikehold. 

Selv om Félix Tejada vet at det ikke er han som har skapt oksen, men den nå avdøde Manolo Prieto, så er oksen registrert som et varemerke hos Osborne. Han blitt intervjuet av presse fra hele verden som oksens skaper. Hverken de ansvarlige for bodegaen, eller tegneren Prieto kunne forutse hvilket symbol denne oksen skulle bli, og i dag nyter 90 okser på 14 meter sin vernede tilværelse på bakketopper over hele Spania.

Dette er en genierklært markedsføring og merkevarebygging som selv i våre tid skal bli vanskelig å overgå. El Toro har faktisk blitt et nasjonalt symbol i Spania som er kjent langt utover Spanias grenser. Så neste gang du er ute å kjører på motorveien i Spania og ser den sorte El Toro, som rager 14 meter over bakken, så kjenner du nå historien til dette nasjonale symbolet.

Foto: Morten Karlsen

Kan være at du også liker dette ...